Choď na obsah Choď na menu
 


Medvedík čistotný

Medvedík čistotný (Procyon lotor) je stredne veľký cicavec, ktorý obýva severnú Ameriku a je umelo rozšírený i v Európe.
Medvedíka čistotného zaraďujeme do čelade medvedíkovitých (Procyonidae), do ktorej patrí ešte ďalších šesťnásť druhov, z ktorých je väčšina chránených. Medvedík čistotný sa označuje ako "málo dotknutý druh" a ohrozený nie je, ale v tejto čeladi je skôr výnimkou.
Domovinou medvedíka čistotného je severná Amerika, kde ho miestní obyvatelia vidia predovšetkým v temnejšom svetle. Dôvodom sú hromadné škody zpôsobené týmto zvieraťom predovšetkým v kukuričných poliach, na ovocí a zelenine. Rovnaký pohľad na medvedíka majú i obyvatelia miest USA, kam sa medvedíkovia hlavne v noci hromadne sťahujú za potravou, keďže ju tu nájdu najjednoduchším spôsobom: popolnice, pivnice a dokonca i domácnosti sú stálou zásobou jednoducho získanej potravy. V mestách sú tiež nezvanými hosťami kvôli svojmu hlasnému povyku (ktorý je najintenzívnejší v dobe námluv). Obyvatelia sa snažia vyriešiť tento problém predovšetkým pobíjaním budov nejakým klzkým povrchom, čo bráni šplhaniu, a púšťaním dosť hlasitej hudby.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

wtf

(NeX, 11. 5. 2012 13:18)

dik .. aspon mam text na referat .. :)