Choď na obsah Choď na menu
 


Leopard škvrnitý

Moje obľúbene zviera 

zo stránky www.zachranme-zvierata.estranky.sk

Sila a pôvab mačacej              hviezdy

Leopard je jednou z najgrandióznejších mačkovitých šeliem. Vďaka svojej sile a kráse sa stal predmetom mnohých legiend. Vďaka svojmu veľkolepému strakatému maskovaniu a silnej stavbe tela dokáže v tichosti napadnúť a zabiť korisť aj dvojnásobne ťažšiu. Jeho prostredie a potrava sú také rôznorodé, že dokáže prežiť aj na miestach, kde väčší konkurent ako tiger a lev neprežíjú. Jedine leopard dokáže vydržať dlhý čas bez vody, dopĺňajúc si svoje potreby iba z koristi.

Lovec ktorý využije príležitosť

Leopard žerie všetko od drobných chrobákov až po veľké kopytníky ako antilopa. Výber koristi záleží od toho, kde sa nachádza ich teritórium. Na trávnatých planinách lovia pasúce sa kopytníky, zatiaľ čo v lese primáty a hlodavce. Ich zvyčajnou metódou lovu je trpezlivé osamelé stopovanie koristi, po ktorom nasleduje rýchly a smrtiaci útok na krk. Aby ochránili mŕtvu korisť pred zdochlinožrútmi, berú si ju často do vysokých korún stromov.

Po uhryznutí odnáša leopard svoju korisť preč.

 

 Medzery v populácii

Aktuálny počet leopardov vo voľenej prírode je ťažké odhadnúť. Každý geografický poddruh čelí hrozbám rôznej intenzity a populácie sa rozdrobili na izolované skupiny. Totot je hlavne kvôli úbytku prirodzeného prostredia v dôsledku ľudského osídlenia a lovu pre kožušinu. Vo väčšine afrických krajín sú leopardy zriedkavé až ohrozené a leoprad škvrnitý amurský v Kórei je na hranici vyhynutia.

 

Samica zostáva s mláďatami, až kým nemaju 18 mesiacov

Teritoriálny samotár

  Dni trávi vyhrievaním sa na kameňoch alebo korunách stromov, kde má výhodnú polohu, v noci vyráža na lov. Leopard je so svojím výborným zrakom a sluchom mimoriadne dlhými na dotyk citlivými fúzami dokonale vybavený na nočný lov. Leopard je samotársky, ale teritoriálny - jeho územie je väčšinou dosť veľké. V oblastiach bohatých na korisť má veľké okolo 30 km štvorcových, v horských a púštnych oblastiach až 200 km štvorcových.  Svoje teritórium si značí močom, značkami na stromoch a revom. Ticho a kradmo dokáže za jednu noc prejsť až 20 km. Samec zvyčajne loví tri dni, samica s mláďatami každého 1,5 dňa.

  

 Leopard zvyčajne trávi čas oddychovaním na stromoch.

 

 Materská starostlivosť

Samec vydáva zvuky, aby prilákal samicu, ale niekedy  o ňu musí zápasiť s inými samcami. Po spárení idú samec a samica svojou cestou a matka vychováva mláďatá sama. Po pôrode majú hmotnosť 0,5 - 1 kg. Počas troch mesiacov ich matka kŕmi mliekom, potom začnú žrať samy korisť, ktorú uloví matka, a trénovať lov. Často spolu v ramci hry bojujú, aby sa pripravili na život. Keď majú okolo 13 - 18 mesiacov, sú pripravené na to, aby opustli matku a našli si vlastné teritórium. 

 Leopard škvrnitý

            Rad - mäsožravce                                        Čeľaď - mačkovité

Rod - Panthera                                               Druh - Panthera pardus

Leopardy sa vyskytujú takmer na celom území afriky južne od Sahary, v niektorých častiach Stredného východu, v Afganistane, Indii, na Srí Lanke, ale na juhovýchod od severnej Číny je ich výskyt čoraz roztrúsenejší.

                                 Výskyt

 

 

Obrázok

 

 

 

 

 

Obrázok

 

              Používanie pazúrov

Zatiahnuteľmé pazúry používajú na chytenie koristi a škrabanie stromov, aby si označili teritórium.

Tichý zabijak

Leopard je kradmý a smrtiaci nočný lovec. Jeho silné svaly mu umožnujú dlhé skoky a rýchle lezenie po stromoch.

 

 Stupeň ohrozenia menej ohrozený druh 
 Spôsob života  samotársky 
 Dĺžka 0,9 - 1,9 m 
 Chvost 60 - 110 cm 
 Výška v kohútiku 46 - 79 cm 
 Hmotnosť 37 - 90 kg 
 Dospelosť 2,5 - 3 roky 
Obdobie párenia počas celého roka, ale väčšinou v januári alebo vo februári 
 Dĺžka gravidity 90 - 105 dní 
 Počet mláďat 2 - 4 
 Interval párenia 2 roky 
 Potrava kopytníky, prasatá, hlodavce, primáty, psy, ryby a vtáky 
 Dĺžka života  10 - 20 rokov v divočine

 

 Príbuzné druhy

Jeho príbuzný z rodu Panthera sú

napríklad lev (Panthera leo) , tiger (Panthera tigris)  , leopard snežný (Panthera uncia), jaguár (Panthera onca)  a jaguár americký.

  

Leopard snežný

Fakt alebo mýtus

Leopard získal svoje meno, lebo bol považovaný za kríženca leva a panthera, inak nazývaného v angličtine pard.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.